Чернігівські кореспонденти Д. Яворницького - Абросимова, С. (Сiверянський літопис, 1998)
Міцна дружба й творчі стосунки пов’язували відомого українського дослідника запорозького козацтва Дмитра
Яворницького (1855—1940) з багатьма діячами Чернігівщини. З багатющого листування вченого ми вибрали листи лише трьох його чернігівських кореспондентів — письменника Б. Грінченка (1863—1910), громадського діяча І. Шрага (1847—1919) і представників відомої родини
меценатів Тарновських — В. В. Тарновського (молодшого; 1837—1899),
його дружини і сина.