Нове видання «Записок НТШ» - Пазяк, М. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Рецензований ювілейний (230-й) том відкриває стаття одного з редакторів книги Олега Купчинського, у якій викладена історія розвитку Наукового товариства ім. Шевченка від початків його заснування до сьогодні. Поява видань НТШ, підкреслює автор, була зумовлена тим важким станом, у якому опинилася українська культура у 60—70-х роках ХІХ ст. у Східній Україні, коли у 1863 році було видано валуївський циркуляр, а у 1876 емський указ, якими зовсім заборонялося українське слово, закрито ряд видань, у тому числі праці Південно-Західного відділу Російського географічного товариства та ін.