Створення Української Академії Наук – визначна подія в історії України XX ст. - Храмов, Ю.; Руда, С.; Павленко, Ю.; Кучмаренко, В. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Стосовно історії Української Академії Наук існує ряд історичних версій. Найглибший екскурс у минуле зробив М. Грушевський, який вважав "старшою і першою в ряді академій Києва" так звану Київську академію доби Ярослава "явище всесвітнього порядка, варте глибокої уваги і всебічного дослідження". Наступним "вузловим академічним пунктом" в історії України М. Грушевський вважав Києво-Могилянську академію. І, нарешті, Українська Академія Наук 1918 р. — останній ступінь завершення того процесу, що остаточно виявив роль Києва, "як великого історичного огнища, що громадило економічні засоби, соціальні і культурні сили, і акумулюючи їх працю, стільки разів заряджало цею культурною і суспільною творчою енергією широкі простори і многомільйонні маси України, Східної Європи і Євразії".