До 170-річчя з дня смерті І. С. Орлая - Опанасенко, В. (Сiверянський літопис, 1999)
Сучасний Ніжинський педагогічний університет ім. М. В. Гоголя з повним на те правом може пишатися своїми випускниками та викладачами, які працювали і продовжують працювати в ньому. Чого варті такі прізвища, як Гоголь, Гребінка, Глібов, Кукольник, Орлай... Список буде довгим, але саме про життєвий шлях чудової людини, талановитого науковця, здібного педагога, яким був Іван Семенович Орлай, 170 років з дня смерті якого виповнюється в 1999 році, йтиметься у цій статті.