Проблеми регіональної історії Північного Лівобережжя у науковому доробку М. Петровського - Дмитрієнко, A. (Сiверянський літопис, 1999)
М. Петровський активно сприяв розгортанню історичних студій та
краєзнавчого руху в Україні у 20-ті pp., розробці його організаційних форм
та методичних засад. Його праці з регіональної історії Північного Лівобережжя,
вміщені у малотиражних ніжинських та київських виданнях тієї доби, і на
сьогодні зберігають своє наукове значення.