Талант, освіченість і подвижницька праця дослідника народнопоетичних багатств України (Штрихи до портрета Григорія Дем'яна з нагоди його 70-річчя) - Сокіл, В.; Сокіл, Г. (Народна творчість та етнографія, 1999)
Ім'я Григорія Дем'яна широко відоме в науковому світі. Він належить до тих українських учених, які з великою любов'ю та завзяттям працюють для блага рідного народу, бо кожен з нас відповідає за долю своєї нації. Діяльність Г. Дем'яна надзвичайно різноманітна. Він — педагог, історик, етнограф, фольклорист, краєзнавець, архівознавець, мистецтвознавець, літературознавець, громадський і політичний діяч.
Г. Дем'ян є автором численних рецензій на різні видання повстанського фольклору. Віримо, що володіючи таким величезним матеріалом, Г. Дем'ян подарує читачам таку потрібну монографію "Українські повстанські пісні: історизм, проблематика, функціоналізм, жанрова специфіка". А завзяття, сили, енергії у ювіляра не бракує, їх вистачить ще на десятки літ.