Спостереження над мовою чернігівця Данила - Руської землі ігумена - Зінченко, С. (Сiверянський літопис, 1999)
“Житьє и хоженьє Данила Руськыя земли игумена” - твір, що репрезентує
нашу паломницьку літературу XII ст., помітний своєю популярністю,
засвідченою масою копій і переробок. Праця ігумена Данила варта пильної
уваги археологів, істориків, географів, а також істориків української мови.
Цінність досліджуваного “житія” для мовознавців визначається тим, що воно
залишається єдиним давньорусько-українським зразком цього жанру, який
дійшов до нас.