Світоглядно-освітнє вчення Іоанна Максимовича - Мащенко, С. (Сiверянський літопис, 1999)
Засновник Чернігівського колегіуму архієпископ І. Максимович (1651-1715)
залишив у спадок більше десяти творів філософсько-релігійного характеру.
Продовжуючи просвітницько-патріотичну діяльність Л. Барановича, він
доповнює гуманістичне вчення свого попередника рядом оригінальних ідей
про взаємодію людини й суспільства, навчання та виховання особистості, її
моральні засади. Як правило, його твори стали посібниками для викладачів
та студентів Чернігівського колегіуму.