Роль земства у розвитку селянської кооперації на Чернігівщині (1865-1917 рр.) - Дмитренко, О. (Сiверянський літопис, 1999)
Утворення кооперації у
сільському господарстві губернії пов’язане в цілому не тільки з проникненням
в цю галузь капіталістичного способу виробництва, а й з активною
організаційною та матеріальною допомогою земства. Розвиток торгового
землеробства, залучення до товарообігу все більшої маси продуктів селянської
праці зробили появу кооперації в сільському господарстві нагальною і
неминучою справою лише з участю органів місцевого самоврядування.