Внутрішня політика гетьмана І. Мазепи у концепції С. Соловйова - Клопот, C. (Сiверянський літопис, 1999)
Найславетнішою науковою працею видатного російського історика Сергія
Михайловича Соловйова (1820-1879) є його багатотомна “Історія Росії з
найдавніших часів” (1851-1879). Поряд з викладом російської історії XVІІ-ХVІІІ
століть помітне місце в ній належить подіям козацької доби в Україні, зокрема
висвітленню політики гетьмана Івана Степановича Мазепи. Ім’я цього
державного діяча можна зустріти на сторінках п’яти томів (12-16) вказаної
праці. Дослідження гетьманування І.Мазепи, здійснене С.Соловйовим, є одним
з найбільш грунтовних у всій російській дореволюційній історіографії. Причому
з цілого кола питань він відхилився від панівної офіційної оцінки діяльності
І.Мазепи як авантюриста та егоїста, а фактичний матеріал, оприлюднений
дослідником, поставив її під сумнів.