З народознавчої спадщини Митрофана Дикарєва - Курочкін, О.; Філіпова, І. (Народна творчість та етнографія, 2004)
У червні 2004 року виповнилось 150 літ від дня народження Митрофана Олексійовича Дикарєва — етнографа і фольклориста, подвижницька діяльність якого залишила помітний слід в історії вітчизняного народознавства. Ознайомлення з науковим доробком М.О. Дикарєва, з багатим архівом його кореспондентів значно розширює уявлення про цього "надзвичайно енергічного", за висловом І. Франка, етнографа-самоука, що посів почесне місце серед прогресивних діячів в історії вітчизняного народознавства.