Загрози Україні в нових геополітичних умовах: ризики та шляхи подолання - Рафальський, О.О. (Вісник НАН України, 2023)
У статті проаналізовано, як після повномасштабного воєнного вторгнення РФ 24 лютого 2022 р. Україна, опинившись в епіцентрі великої геополітичної гри, здобула реальну міжнародну суб’єктність і стала чи не ключовим фактором зміни світопорядку. Автор наголошує, що на нинішньому етапі, у зв’язку з відтермінуванням набуття членства в НАТО, Україні для забезпечення своєї державної резильєнтності важливо отримати безпекові гарантії з боку країн Групи Семи (G7) та низки інших західних партнерів. The article analyzes how, after the full-scale military invasion of the Russian Federation on February 24, 2022, Ukraine, having found itself at the epicenter of a great geopolitical game, gained real international subjectivity and became all but a key factor in changing the world order. The author emphasizes that at the current stage, in view of the NATO membership postponement, it is important for Ukraine to obtain security guarantees from the Group of Seven (G7) countries and a number of other Western partners in order to ensure its state resilience.