Цифрова автентифікація: досягнення та перспективи (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 31 травня 2023 р.) - Анісімов, А.В. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді акцентовано увагу на актуальності розроблення методів, алгоритмів та протоколів цифрової автентифікації, що стає особливо важливим сьогодні, в умовах повномасштабної російської воєнної агресії проти
України. Зазначено, що одним із пріоритетних напрямів наукової діяльності Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій
та систем НАН України і МОН України є захист інформації, зокрема розвиток теорії і практики цифрової автентифікації. Створено нові методи
цифрової автентифікації, які ґрунтуються на сучасних досягненнях криптографії з відкритими ключами і враховують виклики й загрози, які нині
виникають у глобальному кіберпросторі. The report focuses on the relevance of the development of digital authentication methods, algorithms and protocols,
which is becoming especially important today, in the conditions of full-scale Russian military aggression against Ukraine.
It is noted that one of the priority scientific activity areas of the International Research and Training Center for Information
Technologies and Systems of the National Academy of Sciences of Ukraine and the Ministry of Education and Science
of Ukraine is information protection, in particular, the development of the theory and practice of digital authentication.
New digital authentication methods have been created, which are based on modern advances in public-key cryptography
and take into account the challenges and threats that currently arise in global cyberspace.