Впровадження технологій штучного інтелекту в роботу відділу продажів - Гринько, Я.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впровадження технологій штучного інтелекту у роботу відділу продажів підприємств. У роботі підкреслюється важливість ШІ як інструменту для оптимізації бізнес-процесів в умовах економічних викликів, зокрема, у контексті війни в Україні, що призводить до нестабільності на ринку праці та фінансових труднощів. Автоматизація рутинних завдань, аналіз великих обсягів даних і підвищення персоналізації взаємодії з клієнтами є ключовими аспектами використання ШІ у відділах продажів, що дозволяє суттєво зменшити витрати та підвищити продуктивність.
Визначено, що ШІ – це область комп'ютерних наук, що розробляє системи та алгоритми, здатні виконувати завдання, які традиційно вважаються інтелектуальними для людини. Це включає в себе обробку інформації, навчання на основі даних, адаптацію до нових умов і прийняття рішень. Сутність ШІ полягає у створенні технологій, які можуть аналізувати складні дані, розпізнавати образи, розуміти природну мову та здійснювати творчість.
У контексті теми дослідження наведено інструменти штучного інтелекту для відділу продажів у підприємствах: автоматизація продажів; наліз даних та прогнозування; персоналізація взаємодії з клієнтами; обробка запитів та підтримка клієнтів; управління лідами; прогнозування продажів. Обґрунтовано, що саме визначені інструменти допомагають підприємствам оптимізувати процеси у відділі продажів, підвищувати ефективність команди та покращувати взаємодію з клієнтами.
У статті запропоновано авторську практичну модель оптимізації кадрових ресурсів, яка включає скорочення персоналу з одночасним підвищенням ефективності працівників, що залишилися, через впровадження ШІ. Показано, що така модель дозволяє не лише оптимізувати робочі процеси, але й підвищити фінансову стійкість підприємства. Також досліджено питання етапів інтеграції ШІ, від аналізу бізнес-процесів до практичного впровадження та оцінки результатів.
Результати підтверджують, що впровадження ШІ у відділи продажів є стратегічно важливим кроком для підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах сучасних економічних викликів. The article is devoted to the study of the implementation of artificial intelligence (AI) technologies in the work of sales departments in enterprises. The paper emphasizes the importance of AI as a tool for optimizing business processes in the context of economic challenges, particularly within the framework of the war in Ukraine, which has led to labor market instability and financial difficulties. Automation of routine tasks, analysis of large data volumes, and increasing personalization of customer interactions are key aspects of AI use in sales departments, which significantly reduces costs and increases productivity.
AI is defined as a branch of computer science that develops systems and algorithms capable of performing tasks traditionally considered intellectual for humans. This includes information processing, data-based learning, adaptation to new conditions, and decision-making. The essence of AI lies in creating technologies that can analyze complex data, recognize patterns, understand natural language, and engage in creativity.
In the context of the research topic, the article provides AI tools for sales departments in enterprises: sales automation: data analysis and forecasting; personalization of customer interactions; query processing and customer support; lead management; sales forecasting. It is substantiated that these tools help companies optimize processes in sales departments, increase team efficiency, and improve customer interactions.
The article presents an author's practical model for optimizing human resources, which includes reducing staff while simultaneously increasing the efficiency of the remaining employees through AI implementation. It is shown that such a model not only optimizes work processes but also enhances the financial stability of the enterprise. The article also explores the stages of AI integration, from business process analysis to practical implementation and result evaluation.
The results confirm that the implementation of AI in sales departments is a strategically important step for enhancing the competitiveness of enterprises in the face of modern economic challenges.