Сонце в системі астрономічних уявлень і вірувань українського народу (за матеріалами записів у селах Уманського та Маньківського районів Черкаської області) - Федорович, Н. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті розглядаються астрономічні уявлення та вірування українського народу, пов’язані із Сонцем, їх відображення у фольклорі, обрядовості та матеріальній культурі; з’ясовується вплив раціональних астрономічних знань про денне світило, які виникли на основі багатовікових спостережень за Сонцем, на господарську діяльність українців. На прикладі польових матеріалів, записаних авторкою в селах Черкаської області, аналізуються міфологічні космогонічні та космологічні уявлення українців, досліджується солярна символіка в народній творчості та обрядовості, в українському декоративно-вжитковому мистецтві. The article is about the astronomical ideas and beliefs of the Ukrainian people referring Sun and their representation in the Ukrainian folklore, rites, and material culture. The author ascertains an impact of the rational astronomical knowledge about the Sun, based on the centuries-old observation of the diurnal luminary, on Ukrainian economic activity. The author’s field research gathered within the Cherkasy Region villages give her an opportunity to analyze the Ukrainian mythological cosmogonical and cosmological concepts and to examine the solar symbolism manifested in folklore and rites as well as in the Ukrainian applied art.