Пріоритети в охороні природи в умовах війни: ситуація з Великим Лугом і Великим Степом - Загороднюк, І.В. (Вісник НАН України, 2023)
У статті розглянуто природоохоронне і біогеографічне значення комплексу екосистем Великого Лугу і Придніпровського Степу у системі природних комплексів, знищених або суттєво порушених внаслідок гідробудівництва — спорудження Каховського водосховища і системи водогінних
магістральних та іригаційних каналів, що йдуть від нього. Руйнація водосховища внаслідок воєнних дій у червні 2023 р. стала новою, вже другою
(після його створення) екологічною катастрофою, за якою меліоратори
починають планувати третю — повторне перекриття водотоку Дніпра
і відновлення первинних функцій водосховища. Докладно проаналізовано
цінність територій, вивільнених від води (заплава) та іригації (степ), перспективи відновлення екосистем, підстави та засади такого відновлення,
а також комплекс мінімально необхідних біотехнічних заходів для каналізації і корегування процесів відновлення природи й подолання наслідків
девастації внаслідок «виголення» дна водосховища, а також припинення
зрошення значних територій Степу. The article considers the conservation and biogeographical significance of the ecosystem complex of the Great Meadow
and the Prydniprovsky Steppe in the system of natural complexes destroyed or significantly disturbed because of the
construction of the Kakhovka Reservoir and the system of aqueducts and irrigation canals coming from it. The destruction
of the reservoir as a result of hostilities in June 2023 has become a new, second (after its creation) environmental
disaster, after which reclamationists are beginning to plan a third one: a new blockage of the Dnipro watercourse and
restoring the reservoir’s original functions. The article analyses in detail the value of the areas released from water (floodplain)
and irrigation (steppe), and the prospects for ecosystem restoration, the reasons and principles of such restoration,
as well as a set of minimum necessary biotechnical measures for canalisation and correction of nature restoration processes
and overcoming the consequences of devastation due to the exposure of the reservoir bottom, as well as the cessation
of irrigation of large areas of the steppe.