Засновник першої великої математичної школи в Україні (до 160-річчя від дня народження академіка Д. О. Граве) - Герасименко, В.І.; Максименко, С.І.; Тимоха, О.М. (Вісник НАН України, 2023)
6 вересня цього року виповнилося 160 років від дня народження першого академіка Української академії наук у галузі математики, засновника першої великої математичної школи на теренах України, першого директора Інституту математики ВУАН, засновника першого в Україні математичного журналу, видатного організатора вищої освіти Дмитра Олександровича Граве. Його видатні результати в галузі математики, механіки, математичної фізики широко відомі у світі, він стояв біля витоків Української академії наук, був фундатором багатьох наукових та освітніх інституцій, наукових товариств, кафедр математики і механіки. Академіку Граве, Вченому, Вчителю та Людині, присвячена ця стаття. On September 6, 2023, scientific community celebrates the 160th anniversary of Dmytro Grave who is the first Academician of the Ukrainian Academy of Sciences in the field of Mathematics, the founder of the first major mathematical school in Ukraine, the first director of the Institute of Mathematics of the All-Ukrainian Academy of Sciences, the founder of the first mathematical journal in Ukraine, and an outstanding organizer of higher education. His prominent results in mathematics, mechanics, mathematical physics are known and recognized worldwide. He stood at the origin of the Ukrainian Academy of Sciences, established numerous research and educational institutions, scientific societies, departments of mathematics and mechanics. This memorial paper is dedicated to Academician Grave, Scientist, Teacher and Great Man.