Сивий орій (пам’яті відомого вірусолога, фітопатолога С. М. Московця) - Коваленко, О.Г. (Вісник НАН України, 2023)
Цього року виповнилося 95 років від дня заснування Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України. За цей час установа
не од норазово зазнавала реформувань, злетів, випробувань. Інститут
славний своїми розробками і за деякими важливими напрямами посідає
провідне місце не лише в українській, а й у світовій науці. Свого часу Інститут координував у колишньому СРСР усі дослідження з фітонцидів та
вірусних хвороб рослин. Своїми досягненнями та здобутками у вирішенні
нагальних наукових проблем установа зобов’язана потужному науковому
колективу, одним із яскравих лідерів якого був Семен Микитович Московець. Ця стаття — щупта вдячності, спомин і водночас панегірик на честь
цього видатного вченого, організатора науки, вчителя, славного сина українського народу від одного з його учнів і послідовників. This year marks the 95th anniversary of the founding of the Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of the
National Academy of Sciences of Ukraine. During this time, the institution repeatedly underwent reforms, experienced
rises and trials. The Institute is famous for its developments and in some important areas occupies a leading position not
only in Ukrainian, but also in world science. There was a time when the Institute coordinated all research on phytoncides
and viral plant diseases in the former USSR. The institution owes its achievements and accomplishments in solving urgent
scientific problems to a powerful scientific team, one of the bright leaders of which was Semen M. Moskovets. This
article is a mite of gratitude, a memory, and at the same time a eulogy in honor of this outstanding scientist, organizer of
science, teacher, glorious son of Ukrainian nation from one of his students and followers.