Зміни ландшафту Подніпров’я у ХХ столітті як соціокультурна проблема - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті розглянуто питання природного та етнокультурного ландшафту українського Подніпров’я як цілісної природно-культурної (асоціативної, історичної, топонімічної, етнічної тощо) системи. Наведено матеріали усних свідчень, у яких відображено образ колишнього ландшафту Подніпров’я, процес переселення людей із зони затоплення та психологічно-емоційне сприйняття ними змін у повсякденному житті. The article discusses the natural and ethno-cultural landscape of Dnieper Ukraine as an integrated natural and cultural (associative, historical, toponymical, ethnic, etc.) system. Verbal witnesses’ materials are given as well, reflecting the shape of the Dnieper Ukraine former landscape, the process of human resettlement out of the inundated zone, and psycho-emotional perception of their daily lives changes.