Динаміка формування українсько-польського кордону та питання етнічних територій - Чмелик, Р. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті розглянуто питання, пов’язані з формуванням українсько-польського кордону від Х до ХХ ст. Особливу увагу приділено динаміці його переміщення в результаті воєн і мирних договорів між Україною та Польщею, а також висвітлено роль третіх держав у цьому процесі. Під час аналізу становлення сучасного українсько-польського кордону наголошено на питанні етнічних територій та етнічної належності населення пограниччя. В статье рассматриваются вопросы, связанные с формированием украинско-польской границы с Х до ХХ в. Особое внимание обращается на динамику ее перемещения в результате военных действий и мирных договоров между Украиной и Польшей, а также освещается роль третьих государств в этом процессе. Во время анализа становления современной украинско-польской границы акцент сделан на вопросе этнических территорий и этнической принадлежности населения пограничья. The paper addresses the issues related to the formation of the Ukrainian-Polish border from the 10th to 20th centuries. A special attention is paid to the dynamics of shifting the boundary as a result of wars and peace treaties between Ukraine and Poland, as well as there is coverage of the role of third countries in this process. While analyzing the formation of the modern Ukrainian-Polish border, the author emphasizes the issue of ethnic territories and the ethnicity of the borderland population.