До питання виникнення каменотесного промислу на теренах Східного Поділля - Іванчишен, В. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті проаналізовано погляди дослідників П. Хавлюка, Б. Рибакова, Ю. Александровича, А. Сванідзе на проблему витоків та розвитку промислу обробки каменю як автентичного явища традиційної матеріальної культури на теренах Поділля. На основі аналізу історіографічної бази проблеми обґрунтовано кілька міркувань щодо часу виникнення каменотесного промислу та особливостей його розвитку в період існування Києво-Руської держави. В статье рассматриваются взгляды исследователей П. Хавлюка, Б. Рыбакова, Ю. Александровича, А. Сванидзе, освещающие проблему истоков и развития промысла обработки камня как аутентичного явления традиционной материальной культуры на территории Подолья. На основе анализа историографической базы вопроса обосновываются несколько предположений о времени возникновения каменотесного промысла и особенностей его развития в период существования Киево-Русского государства. The article analyzes the views of the scholars P. Khavliuk, B. Rybakov, Yu. Aleksandrovych and A. Svanidze on the problem of beginnings and development of stone-working trade as an authentic phenomenon of traditional tangible culture on the terrains of Podillia. On the ground of analyzing the historiography of the problem, there are substantiated a few considerations on the time of stonecutting origin and the features of its development through the spell of the Kyiv-Rus state.