"Історія під замовлення" для російської агресії: українська відповідь - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2024)
У статті проаналізовано Указ Президента України В. Зеленського «Про історично заселені українцями території Російської Федерації» і окреслені ним завдання для науковців. Оцінюючи документ як політичну відповідь України, автор показує історичну безпідставність спроб Путіна використовувати «історію під замовлення» з метою обґрунтування дальшого нарощування агресії під приводом захисту території та населення історичної Росії, що фактично зводиться до заперечення права на існування Української держави та її народу, а відтак до викличного нехтування міжнародним правом і, власне, історичною правдою у намаганнях відтворити Російську імперію. The article analyzes the Decree of the President of Ukraine V. Zelenskyi «On the territories of the Russian Federation historically inhabited by Ukrainians» and the tasks outlined by it for scientists. Evaluating the document as Ukraine’s political response, the author shows the historical groundlessness of Putin’s attempts to use «history to order» in order to justify the further escalation of aggression under the pretext of protecting the territory and population of historical Russia, which in fact amounts to denying the right to the existence of the Ukrainian state and its people, and therefore to the flagrant disregard of international law and the actual historical truth in efforts to recreate the Russian Empire.