Магнітне поле Землі: екологічний аспект (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 21 лютого 2024 р.) - Орлюк, М.І. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено результати досліджень, проведених в Інституті геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, які стосуються вивчення просторово-часової структури магнітного поля Землі у контексті оцінювання екологічного стану довкілля. Міждисциплінарні дослідження за напрямом геофізичної (геомагнітної) екології є актуальними з огляду на значний вплив на навколишнє середовище природних і техногенних факторів, у тому числі й магнітних чинників, пов’язаних із забрудненням територій, зокрема й унаслідок ведення бойових дій. The report presents the results of research conducted at the S. Subbotin Institute of Geophysics of the National Academy of Sciences of Ukraine on the study of the spatial and temporal structure of the Earth’s magnetic field in the context of environmental assessment. Interdisciplinary research in the field of geophysical (geomagnetic) ecology is important given the significant impact on the environment of natural and technogenic factors, including magnetic factors associated with the pollution of territories, in particular as a result of military operations.