Сучасні технології 3D-друку, мікрохвильової обробки та іскро-плазмового спікання для виготовлення виробів із композиційних матеріалів на основі тугоплавких сполук (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 6 березня 2024 р.) - Згалат-Лозинський, О.Б. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено найважливіші результати фундаментальних та прикладних досліджень, проведених в Інституті проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України з розроблення сучасних технологій синтезу та консолідації композиційних матеріалів на основі тугоплавких сполук для виготовлення виробів, що експлуатуються в умовах екстремальних температур, навантажень та агресивних середовищ, а також створення новітніх матеріалів для 3D-друку за технологіями робокастингу та FDM. Представлено новітні розробки в галузі переробної промисловості, які передбачають впровадження екологічно чистих та енергоощадних технологій обробки руди, що має особливе значення для підвищення конкурентоспроможності експортно орієнтованих галузей економіки України у післявоєнний час. The report presents the most important results of fundamental and applied research conducted at the Frantsevich Institute for Problems of Materials Science, National Academy of Sciences of Ukraine, on the development of modern technologies for the synthesis and consolidation of composite materials based on high-melting-point compounds for the manufacture of products that are operated in conditions of extreme temperatures, loads and aggressive environments, as well as the latest materials for 3D printing using Robocasting and FDM technologies. Novel developments in the processing industry are presented, which involve the introduction of environmentally friendly and energy-efficient ore processing technologies, which is of particular importance for the development of the competitiveness of export-oriented sectors of the Ukrainian economy in the post-war period.