Імперії та етнічність: кризи взаємних впливів - Майборода, О. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті проаналізовано механізм міжнародно-правового закріплення принципу національно-державного структурування європейської системи починаючи з ХVІ ст., яке формально мало б покласти край пануванню імперій і передати управління системою в руки національних держав. Однак у ході дослідження вдалося констатувати, що насправді імперії не втратили здатності підпорядковувати собі окремі елементи системи. Крім того, з поглибленням капіталістичності простору конкуренція між імперіями дедалі зростала: чим вищим було місце імперії в структурі системи, тим підпорядкованішими їй ставали торгові потоки, найвигідніші з яких для конденсування потенціалу національного енергетизму проходили вздовж Великого шовкового шляху. Як показав аналіз історичних джерел, найбільше матеріалів для оцінки взаємовпливів імперій та етнічності дають приклади з історії Великої Британії та Росії, механізми імперського правління яких мали як чесноти, так і вади, що й стало предметом цього дослідження. В статье проанализирован механизм международно-правового закрепления принципа национально-государственного структурирования европейской системы начиная с XVI в., которое формально должно было бы положить конец господству империй и передать управление системой в руки национальных государств. Однако в процессе исследования удалось констатировать, что на самом деле империи не потеряли способность подчинять отдельные элементы системы. Кроме того, с усилением капиталистичности пространства конкуренция между империями возрастала: чем выше было место империи в структуре системы, тем более подчиненными ей становились торговые потоки, самые выгодные из которых для конденсирования потенциала национального энергетизма проходили вдоль Великого шелкового пути. Как показал анализ исторических источников, наибольшее количество материалов для оценки взаимовлияний империй и этничности дают примеры из истории Великобритании и России, механизмы имперского правления которых имели как достоинства, так и недостатки, что и стало предметом этого исследования. The article analyzes the mechanism for international-law securing of the principle of nation-state structuring of the European system since the XVIth century, which would formally put an end to the domination of empires and hand the system management over to national states. However, in the course of the study we succeeded in ascertaining that in reality, the empires had not lost their ability to subjugate separate elements of the system. In addition, with the deepening of capitalisticity of space, the interrelation of the empires became more and more competitive in view of their hierarchical arrangement: the higher the ranking of an empire in the structure of the system, the more subordinate the flows of trade, the most profitable of which, for the condensation of potential of national energy, passed along the Silk Road. As the analysis of historical sources shows, most materials for assessment of mutual influences between empires and ethnicity are given by the histories of Great Britain and Russia, whose mechanisms of imperial rule had both virtues and vices that actually are the subject of the study submitted.