Російсько-українська війна та міжнародне співтовариство: динаміка геополітичних змін (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 29 травня 2024 р.) - Віднянський, С.В. (Вісник НАН України, 2024)
Доповідь присвячено дослідженню проблематики військово-політичного протистояння Росії й України та його впливу на сучасні геополітичні реалії. Динамічний і суперечливий характер новітніх системних геополітичних змін у світі та екзистенційні виклики для України потребують глибокого наукового осмислення і ґрунтовного аналізу. Подібні дослідження мають спонукати українську дипломатію до більш активних і наполегливих дій щодо забезпечення дієвої та своєчасної підтримки України, а наших західних партнерів — до роботи над помилками і вжиття рішучих заходів, здатних наблизити перемогу України і всього демократичного світу над російським агресором. Фахове історичне осмислення сучасної російсько-української війни також може бути дороговказом для політичних лідерів у пошуку якісних нагальних рішень заради справедливого миру. The report is devoted to the study of the military-political confrontation between Russia and Ukraine and its impact on current geopolitical realities. The dynamics and contradictory nature of the latest systemic geopolitical changes in the world and the existential challenges for Ukraine require deep scientific understanding and thorough analysis. Such studies should encourage Ukrainian diplomacy to take more active and persistent steps to ensure effective and timely support for Ukraine, and our Western partners to work on their mistakes and take decisive measures that can bring the victory of Ukraine and the entire democratic world over the Russian aggressor closer. A professional historical understanding of the current Russian-Ukrainian war can also serve as a guide for political leaders in finding quality, urgent solutions for a just peace.