Блокчейн у кібербезпеці: теорія і практичне застосування (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 1 травня 2024 р.) - Кудін, А.М. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді зазначено, що використання блокчейн-технологій є одним із пріоритетних напрямів досліджень для вирішення завдань забезпечення кібербезпеки та захисту інформації. Найбільш перспективним застосуванням блокчейну для кіберзахисту можна вважати побудову ефективних протоколів узгодження, використання блокчейнів як елементів нових систем виявлення вторгнень та раннього попередження про кіберзагрози, побудову перспективних криптосистем на базі блокчейнів, пошук ефективних практичних рішень на основі блокчейн-технологій для завдань у галузі економіки і юриспруденції. The report states that the use of blockchain technologies is one of the priority fields of research for cyber- and information security. The most promising applications of blockchain for cybersecurity include building effective consensus protocols, new early intrusion detection systems for cyber threats using blockchains as elements, creating advanced blockchain- based cryptosystems, and finding effective solutions for tasks in the field of economics and law based on blockchain technologies.