Загроза гелієвого дефіциту і можлива участь України в її подоланні - Лукін, О.Ю.; Онищенко, В.О. (Вісник НАН України, 2024)
У статті проаналізовано гелієносність нафтогазових родовищ, розташованих на території України. Показано, що вміст гелію в зонах інтенсивного газонакопичення в середньому перевищує 0,05—0,1 %. На думку авторів, отримання в Україні гелієвого концентрату з газової суміші вуглеводневих родовищ є економічно доцільним, що особливо важливо в умовах загрози дефіциту гелію у світі. The article analyzes the helium content of oil and gas fields located in Ukraine. It is shown that the helium content in the zones of intensive gas accumulation exceeds 0.05—0.1 % on average. According to the authors, the production of helium concentrate in Ukraine from the gas mixture of hydrocarbon fields is economically feasible, which is especially important in the face of the threat of helium shortage in the world.