Закон України "Про правотворчу діяльність" як нормативна основа правоутворення, правотворчості, законотворчості та нормотворчості в Україні - Кот, О.О.; Колодій, А.М. (Вісник НАН України, 2024)
20 вересня 2023 р. набув чинності Закон України «Про правотворчу діяльність» від 24.08.2023 № 3354-IX, який визначає правові та організаційні засади правотворчої діяльності, принципи і порядок її здійснення, учасників правотворчої діяльності, правила техніки нормопроєктування, порядок здійснення обліку нормативно-правових актів, а також правила дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах та здійснення контролю за реалізацією нормативно-правових актів. Ця стаття є першим кроком на шляху до широкого громадського та наукового осмислення цього Закону, оскільки надалі він визначатиме правову політику нашої країни у сфері правоутворення, правотворчості, законотворчості та нормотворчості. On September 20, 2023, the Law of Ukraine “On Lawmaking” No. 3354-IX dated August 24, 2023 came into force, which defines the legal and organizational framework for lawmaking, principles and procedure for its implementation, participants in lawmaking, principles of rulemaking techniques, procedure for accounting for regulatory acts, as well as rules for the operation of regulatory acts, elimination of gaps, overcoming conflicts in regulatory acts and control over the implementation of regulatory acts. This article is the first step towards a broad public and scientific understanding of this Law, as it will further determine the legal policy of our country in the field of law formation, lawmaking, Lex making, and rulemaking.