Перша в Україні кафедра мінералогії: історія створення і вплив на розвиток мінералогічної науки та геологічної практики - Павлишин, В.І.; Ярощук, Д.А. (Вісник НАН України, 2024)
У статті коротко описано історію та передумови створення першої в Україні кафедри мінералогії, яку було засновано в 1834 р. у структурі Університету Святого Володимира. Проаналізовано її роль у становленні та активному розвитку мінералогічної науки в Україні. Показано, що кафедра мінералогії і геогнозії Київського університету була лідером досліджень надр України та організатором геологічної практики аж до появи в 1918 р. Української академії наук та Українського геологічного комітету. The article briefly describes the history and prerequisites for the establishment of the first Ukrainian Department of Mineralogy, which was founded in 1834 within the structure of St. Volodymyr’s University. Its role in the formation and active development of mineralogical science in Ukraine is analyzed. It is shown that the Department of Mineralogy and Geognosy of Kyiv University was a leader in the study of the subsoil of Ukraine and the organizer of geological practice until the emergence of the Ukrainian Academy of Sciences and the Ukrainian Geological Committee.