Вдосконалення матеріалів і технологій для підвищення експлуатаційних характеристик литих лопаток газотурбінних двигунів (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 3 липня 2024 р.) - Квасницька, Ю.Г. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено результати фундаментальних і прикладних досліджень, проведених у Фізико-технологічному інституті металів та сплавів НАН України, щодо одержання складнопрофільних деталей газотурбінних двигунів нового покоління. Розроблено наукові й технологічні засади процесів отримання нових жароміцних корозійностійких сплавів з поліпшеними характеристиками. Встановлено закономірності впливу легувальних елементів на фазово-структурну стабільність сплавів. Створено нові склади вогнетривких матеріалів для тиглів, керамічних форм, стрижнів та фільтрів. The report presents the results of fundamental and applied research conducted at the Phisico-Тechnological Institute of Metals and Alloys of the National Academy of Sciences of Ukraine to produce complex parts for new generation gas turbine engines. The scientific and technological foundations of the processes of producing new heat-resistant corrosionresistant alloys with improved characteristics were developed. The regularities of the influence of alloying elements on the phase-structural stability of alloys were established. New compositions of refractory materials for crucibles, ceramic molds, rods, and filters were created.