Моделі та методи штучного інтелекту в задачах керування рухом космічних апаратів (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 4 вересня 2024 р.) - Хорошилов, С.В. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено окремі важливі результати досліджень вчених Інституту технічної механіки НАН України і ДКА України зі створення моделей та методів штучного інтелекту для розв’язання актуальних прикладних задач механіки, пов’язаних із керуванням рухом перспективних космічних апаратів. Сфера потенційних застосувань отриманих результатів охоплює, зокрема, вирішення проблеми космічного сміття та підвищення ефективності орбітального сервісу. The report presents important re search results of scientists from the Institute of Technical Mechanics of the National Academy of Sciences of Ukraine and the State Space Agency of Ukraine on the development of models and methods of artificial intelligence for solving relevant applied tasks of mechanics related to motion control of advanced spacecraft. Potential applications of the results include, in particular, solving the problem of space debris and improving the efficiency of orbital services.