Керування люмінесцентними властивостями молекулярних нанокристалів на основі ціанінових барвників (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 2 жовтня 2024 р.) - Сорокін, О.В. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді наведено результати фундаментальних досліджень, проведених в Інституті сцинтиляційних матеріалів НАН України і спрямованих на створення нових люмінесцентних наноматеріалів, зокрема на основі молекулярних агрегатів та галогенідних перовскітних нанокристалів. Досліджено можливість керування люмінесцентними властивостями таких екситонних наноматеріалів, що особливо важливо для їх практичного застосування як матеріалів зі швидким люмінесцентним відгуком у фотоніці, оптоелектроніці, сонячній енергетиці тощо. The report presents the results of fundamental research conducted at the Institute for Scintillation Materials of the National Academy of Sciences of Ukraine. These works aim to create new luminescent nanomaterials, particularly based on molecular aggregates and halide perovskite nanocrystals. The possibility of controlling the luminescent properties of such excitonic nanomaterials is investigated, which is especially important for their practical use as materials with fast luminescence response in photonics, optoelectronics, solar energy, etc.