Перша наукова експедиція на Дніпрові пороги Олександра Афанасьєва-Чужбинського - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті йдеться про першу фольклорно-етнографічну експедицію на Дніпрові пороги, яку в 60-х роках ХІХ ст. здійснив О. Афанасьєв-Чужбинський, відряджений Київським університетом. Головну увагу приділено топоніміці Дніпра та деяким локальним традиціям, зокрема субкультурі лоцманів. З огляду на розглянутий матеріал та історію його збирання, доходимо висновку, що відомий етнограф зробив перші та єдині у своєму роді записи лоцманських пісень і переказів. В статье речь идет о первой фольклорно-этнографической экспедиции на Днепровские пороги, которую в 60-х годах ХІХ в. совершил А. Афанасьев-Чужбинский, командированный Киевским университетом. Главное внимание уделено топонимике Днепра и некоторым локальным традициям, в частности субкультуре лоцманов. В виду рассмотренного материала и истории его собирания, приходим к выводу, что известный этнограф осуществил первые и единственные в своем роде записи лоцманских песен и преданий. The paper deals with the first folkloric and ethnographic expedition to the Dnieper Rapids accomplished by O. AfanasievChuzhbynskyi in the 1860s while being sent on assignment by Kyiv University. The authoress gives the principal attention to the toponymy of the Dnieper, as well as to some local traditions, the pilot subculture in particular. In view of the material presented along with the history of its collecting, it comes to the conclusion that the noted ethnographer has performed the first and unique recordings of the pilot’s songs and narrations.