Проблеми етнічної ідентифікації населення Слобожанщини - Сушко, В. (Народна творчість та етнологія, 2016)
Слобідська Україна є етноконтактною зоною, де чіткі межі розселення етносів провести неможливо. При цьому зміни в державному та адміністративному устроях призводять до змін у становищі (титульний етнос – діаспора) етнічної групи. Ускладнює ситуацію наявність різнорідних груп у кожному етносі. Слободская Украина является этноконтактной зоной, где четкие границы расселения этносов провести невозможно. При этом изменения в государственном и административном устройстве приводят к изменению статуса этнической группы. Усложняет ситуацию разнородность таких групп в составе каждого этноса. Sloboda Ukraine is an ethno-contact zone with an impossibility to drawing distinguished boundaries of the ethnic settlement. At the same time, changes in polity and administrative system lead to changes in the status (titular nation – diaspora) of the ethnic group. The situation gets complicated by the presence of heterogeneous ethnic groups in each ethnos.