Питання рідної мови та спроби мадяризації бачвансько-сремських русинів на межі ХІХ–ХХ століть - Кожолянко, Г. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті досліджено питання спроб боротьби з рідною українською мовою бачвансько-сремських русинів. Відомо, що частина території слов’янського Закарпаття була підкорена кочовими племенами угрів, які перейшли Карпати й осіли на Дунайській рівнині, витіснивши звідти інші слов’янські народи. У ХІХ ст. посилився мадяризаційний тиск на українську мову українських переселенців у пониззя Дунаю. Розглянуто питання етнічної назви «русини-українці». Вказано чинники, що негативно позначилися на розвитку української літературної мови бачвансько-сремських русинів. Підкреслено, що після розпаду Авcтро-Угорської імперії скоротилися зв’язки українського населення Бачки, Срему, Банату із Закарпаттям, Галичиною та Буковиною. В статье исследованы вопросы попыток борьбы с родным украинским языком бачванско-сремских русинов. Известно, что часть территории славянского Закарпатья была покорена кочевыми племенами угров, которые перешли Карпаты и поселились на Дунайской равнине, вытеснив оттуда другие славянские народы. В XIX в. усилилось влияние мадьяризации на украинский язык украинских переселенцев в низовье Дуная. Рассмотрен вопрос этнического названия «русины-украинцы». Указаны факторы, которые оказали негативное влияние на развитие украинского литературного языка бачванскосремских русинов. Подчеркнуто, что после распада АвcтроВенгерской империи сократились связи украинского населения Бачки, Срема, Баната с Закарпатьем, Галицией и Буковиной. The article examines the issue of attempts to struggle against the native Ukrainian language of Bačka Syrmian Rusyns. It is known that a part of Slavic Transcarpathia has been conquered by nomadic Ugrian tribes, which crossed the Carpathians and settled in the Pannonian Plain, having ejected other Slavic nations from there. In the XIXth century intensified the pressure of Magyarization on the Ukrainian language of Ukrainian migrants to the Lower Danube. The question of the ethnic name Ruthenians-Ukrainians is also examined in the article. Specified are the factors that have affected the development of the Ukrainian literary language of Bačka Syrmian Rusyns. It is emphasized that upon the collapse of the AustroHungarian Empire, the relations of the Ukrainian population in Bačka, Syrmia, and Banat with Transcarpathia, Halychyna, and Bukovyna have shrunk.