Образ Дніпра в традиційній культурі українського козацтва - Журавльова, А. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті здійснено спробу розкрити природу українських міфопоетичних образів звертань «Великий Луг – Батько», «Січ – Мати», «Дніпро – Дід» тощо. Зроблено припущення, що антропоморфізація означених об’єктів сприяла формуванню гармонійного зв’язку між запорожцями та довкіллям. В статье осуществлена попытка раскрыть природу украинских мифопоэтических образовобращений «Великий Луг – Отец», «Сечь – Мать», «Днепр – Дед» и др. Предположительно, что антропоморфизация обозначенных объектов содействовала формированию гармоничной связи между запорожцами и окружающей средой. The article is an attempt to reveal the nature of Ukrainian mythological imagesaddresses: Great Meadow – Father, Sich – Mother, Dnipro – Grandfather, etc. The author supposes that the anthropomorphization of definite objects has assisted the formation of a harmonious connection between Cossacks and the environment.