До методики визначення меж українських етнічних територій у контексті сучасних інтерпретацій етнічності - Чмелик, Р. (Народна творчість та етнологія, 2016)
Статтю присвячено проблемі методики визначення меж українських етнічних територій. У ній розглянуто актуальність цього питання для сучасної української гуманітарної науки. Також здійснено огляд поняття «етнічність» у зарубіжних дослідженнях у контексті спільноти, простору і національного наративу. Особливу увагу приділено аналізу поняття «етнічна територія» та критеріїв визначення її кордонів. Статья посвящена проблеме методики определения рубежей украинских этнических территорий. В ней рассматривается актуальность этого вопроса для современной украинской гуманитарной науки. Также осуществляется обзор понятия «этничность» в зарубежных исследованиях в контексте сообщества, пространства и национального наратива. Особенное внимание уделяется анализу понятия «этническая территория» и критериев определения ее границ. The article deals with the methodology of determining the boundaries of Ukrainian ethnic territories. It examines the relevance of this issue for the modern Ukrainian humanities. The author also considers the concept of ethnicity in foreign studies in the context of community, space, and national narrative. A particular attention is paid to analyzing the notion of ethnic territory and the criteria for determining its borders.