Підвищення ефективності функціонування виробників енергії з відновлюваних джерел у сучасних умовах ринку електричної енергії України (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 30 жовтня 2024 р.) - Мірошник, В.О. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді обговорено виклики, які постали під час війни перед виробниками енергії з відновлюваних джерел унаслідок руйнування інфраструктури. Розглянуто проблеми централізованої енергосистеми і наголошено на необхідності її децентралізації з впровадженням малих і середніх електростанцій, мікромереж та систем накопичення енергії. Значну увагу приділено участі в балансуючих групах, що допомагає зменшити витрати, пов’язані з небалансами. Проаналізовано ризики та переваги виходу виробників із групи ДП «Гарантований покупець». Запропоновано методику зниження витрат, яка ґрунтується на застосуванні коригуючих коефіцієнтів прогнозних графіків та штучних нейронних мереж для збільшення точності прогнозів генерації. Отримані результати дають змогу підвищити економічну ефективність виробників електроенергії з відновлюваних джерел, що є важливим для розбудови енергосистеми на принципах децентралізації. The report discusses the challenges faced by renewable energy producers during the war due to the destruction of infrastructure. The problems of the centralized energy system are considered and the need for its decentralization with the introduction of small and medium-sized power plants, microgrids and energy storage systems is emphasized. Considerable attention is paid to participation in balancing groups, which helps to reduce the costs associated with imbalances. The risks and benefits of producers leaving the group of the State Enterprise “Guaranteed Buyer” are analyzed. A methodology for reducing costs is proposed, which is based on the use of adjusting coefficients of forecast schedules and using artificial neural networks to increase the accuracy of generation forecasts. The obtained results allow to increase the economic efficiency of renewable electricity producers, which is important for the development of the energy system on the principles of decentralization.