Тенденції дронізації в Україні на сучасному етапі - Горбулін, В.П.; Мосов, С.П. (Вісник НАН України, 2024)
У статті розглянуто окремі питання, пов’язані зі справжнім революційним проривом у виробництві в Україні дронів різного військового призначення, які широко використовують у повітряному, наземному, надводному і підводному варіантах. Проаналізовано, як сучасні дронові інноваційні технології впливають на архітектуру військових операцій і приводять до змінення тактики ведення як загальновійськового бою, так і бойових дій на морі. Зазначено, що під час широкомасштабної війни дронізація актуалізувалася і набула в Україні системного характеру. The article examines some issues related to a real revolutionary breakthrough in the production of drones for various military purposes in Ukraine, which are widely used in air, ground, surface and underwater versions. The authors analyze how modern innovative drone technologies affect the architecture of military operations and lead to changes in the tactics of both combined arms operations and combat operations at sea. It is noted that during a large-scale war, drone technology has been prioritized and has become systemic in Ukraine.