Хан Канг: шлях розуміння колективної історії через індивідуальну естетику болю (Нобелівська премія з літератури 2024 року) - Романова, О.В. (Вісник НАН України, 2024)
Нобелівську премію з літератури у 2024 р. присуджено південнокорейській письменниці Хан Канг за її «гостру поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». У пресрелізі Нобелівського комітету підкреслено, що Хан Канг у своїй творчості «протистоїть історичним травмам та невидимим наборам правил і в кожному зі своїх творів викриває крихкість людського життя. Вона має унікальне усвідомлення зв’язків між тілом і душею, живим і мертвим і завдяки своєму поетичному та експериментальному стилю стала новатором у сучасній прозі». The Nobel Prize for Literature in 2024 was awarded to South Korean writer Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life”. The press release of the Nobel Committee emphasized that Han Kang “confronts historical traumas and invisible sets of rules and, in each of her works, exposes the fragility of human life. She has a unique awareness of the connections between body and soul, the living and the dead, and in her poetic and experimental style has become an innovator in contemporary prose”.