Штучний інтелект: зміна парадигми у фундаментальних науках (Нобелівські премії з фізики і хімії 2024 року) - Згуровський, М.З.; Хіміч, О.М. (Вісник НАН України, 2024)
Цього року Нобелівський комітет відзначив преміями відразу у двох номінаціях проривні досягнення, основані на поєднанні класичних наук і штучного інтелекту. Нобелівську премію з фізики присуджено американському науковцю Джону Дж. Гопфілду (John J. Hopfield) з Принстонського університету і британсько-канадському інформатику, когнітивному психологу Джеффрі Е. Гінтону (Geoffrey E. Hinton) з Університету Торонто за «фундаментальні відкриття та винаходи, що уможливлюють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж». У номінації з хімії Нобелівську премію отримали троє дослідників: американський біохімік та комп’ютерний біолог Девід Бейкер (David Baker) за «комп’ютерний дизайн білків», а також представники компанії Google DeepMind британський фахівець із систем штучного інтелекту Деміс Гассабіс (D emis Hassabis) і американський хімік та інформатик Джон Джампер (John M. Jumper) за «прогнозування структури білка». This year, the Nobel Committee awarded prizes in two nominations for breakthrough achievements based on the combination of classical sciences and artificial intelligence. The Nobel Prize in Physics was awarded to American scientist John J. Hopfield from Princeton University and British-Canadian computer scientist and cognitive psychologist Geoffrey E. Hinton from the University of Toronto for “foundational discoveries and inventions that enable machine learning with artificial neural networks”. In the chemistry, the Nobel Prize was awarded to three researchers: American biochemist and computational biologist David Baker for “computer-aided protein design” and leading specialists of Google DeepMind, British artificial intelligence researcher Demis Hassabis and American chemist and computer scientist John M. Jumper for “protein structure prediction.”