Роль мікроРНК у посттранскрипційній регуляції генів, або як крихітні черви спричинили значний прорив у генетиці (Нобелівська премія з фізіології або медицини 2024 року) - Романюк, С.І.; Комісаренко, С.В. (Вісник НАН України, 2024)
Нобелівську премію з фізіології або медицини у 2024 р. присуджено двом американським вченим: професору медичної школи Массачусетського університету у Вустері Віктору Амбросу (Victor Ambros) і молекулярному біологу Массачусетської лікарні, професору генетики в Гарвардській медичній школі в Бостоні Гері Равкану (Gary Ruvkun) «за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, їхнє новаторське відкриття виявило абсолютно новий, життєво важливий регуляторний механізм, який використовується в клітинах для контролю активності генів. МікроРНК виявилися фундаментально важливими для розвитку та функціонування багатоклітинних організмів, зокрема й організму людини — на сьогодні відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК. Роботи цьогорічних нобелівських лауреатів відкрили абсолютно новий вимір нашого розуміння регуляції активності генів. The Nobel Prize in Physiology or Medicine in 2024 was awarded to two American scientists: Victor Ambros, a professor at the University of Massachusetts Medical School in Worcester, and Gary Ruvkun, a molecular biologist at Massachusetts General Hospital and professor of genetics at Harvard Medical School in Boston, “for their discovery of microRNA and its role in post-transcriptional gene regulation”. As stated in the press release of the Nobel Committee, their groundbreaking discovery revealed a completely new vital regulatory mechanism used in cells to control gene activity. MicroRNAs have proven to be fundamentally important for the development and functioning of multicellular organisms, including the humans. It is now known that the human genome codes for over one thousand microRNAs. The discoveries by this year’s Nobel Laureates have revealed an entirely new dimension to our understanding of the regulation of gene activity.