Актуальність досліджень Володимира Кубійовича про традиційне пастівництво Карпат - Бойко, І. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті розглянуто праці В. Кубійовича, присвячені пастушій культурі слов’янського населення Карпат. Аналізуються наукова школа, погляди вченого, наукові засади, методологія, інструментарій, обраний фактологічний матеріал, результати досліджень. Для порівняння представлено аналіз основних праць його вчителів, колег та пізніших дослідників карпатського пастівництва. Також з’ясовано значення напрацювань В. Кубійовича для сучасного карпатознавства, міру використання його наукової спадщини представниками сусідніх країн та українськими вченими. В статье рассмотрены труды В. Кубийовича, посвященные пастушеской культуре славянского населения Карпат. Анализируются научная школа, взгляды ученого, научные принципы, методология, инструментарий, отобранный фактологический материал, результаты исследований. Для сравнения представлен анализ основных трудов его учителей, коллег и более поздних исследователей. Также определено значение наработок В. Кубийовича для современного карпатоведения, меру использования его научного наследия представителями соседних стран и украинскими учеными. The article discusses the works of V. Kubiyovych, dealing with the shepherd’s culture of the Slavic population of the Carpathian Mountains. Analysed are the scholar’s scientific school, views, principles, methodology, set of tools, factual selected material, and research results. For comparison, submitted is the analysis of the main works of his teachers, colleagues, and subsequent researchers of Carpathian pasturing. The author also clarifies the significance of V. Kubiyovych’s achievements for modern Carpathian studies and the measure of usage of his scientific heritage by both representatives of neighboring countries and Ukrainian researchers.