Документи переконують: втрати українства від Голодомору 1932–1933 років – щонайменше сім мільйонів - Сергійчук, В. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті встановлено, що міграційні потоки в УРСР після Всесоюзного перепису населення СРСР 1926 року вивчено недостатньо, а дані переписів 1937 і особливо 1939 року сфальсифіковано. Це не дає можливості встановити реальної картини втрат, спричинених Голодомором-геноцидом 1932–1933 років. Публікацією невідомих документів з таємних архівів більшовицької влади вперше зроблено спробу визначити кількість жертв – за базовий відлік узято офіційні дані руху населення УРСР станом на 1 січня 1932 року. Зауважено, що на нинішньому етапі досліджень можна стверджувати про спричинені Голодомором втрати щонайменше в 7 млн осіб. Відтак необхідно продовжувати наукові пошуки щодо вивчення міграційних процесів для уточнення вказаної цифри. В статье установлено, что миграционные потоки в УССР после Всесоюзной переписи населения 1926 года изучены недостаточно, а данные переписей 1937 и особенно 1939 года сфальсифицированы. Это не дает возможности установить реальную картину потерь, нанесенных Голодомором-геноцидом 1932–1933 годов. Публикацией неизвестных документов из секретных архивов большевистской власти впервые сделана попытка определить количество жертв – за базовый отсчет взяты официальные данные движения населения УССР по состоянию на 1 января 1932 года. Отмечено, что на нынешнем этапе исследований можно говорить о потерях от Голодомора минимум в 7 млн человек и что необходимо продолжать научные изыскания для уточнения этой цифры. The article ascertains that migration flows in the USSR after the 1926 All-Union Population Census are still insufficiently studied, while the figures of the 1937 and especially 1939 enumerations have been forged. It precludes from establishing a real picture of the losses caused by the 1932–1933 Famine Genocide. By publishing unknown documents from secret archives of the Bolshevik government, the author firstly attempts to determine the number of victims, with taking, as a baseline, the official figures of the USSR population movement as of January 1, 1932. It is noticed that at this stage of studies, one can affirm the Holodomor-entailed losses at least at 7 million people. Therefore, it is necessary to continue scientific research on investigating migration processes to specify the figure stated.