Леонід Барабан (Народна творчість та етнологія, 2016)
Для всіх Л. Барабан був відомим та авторитетним науковцем, оскільки мав справді енциклопедичні знання з багатьох сфер мистецтвознавства і філології: зарубіжного театру, української драматургії, літературознавства, історії українського театрального мистецтва. У нього було широке коло друзів серед театрознавців і митців театру, філологів і письменників, журналістів та істориків. Енциклопедист у всіх значеннях цього слова, Леонід Іванович написав багато статей до словників та енциклопедій, зокрема до Шевченківської енциклопедії. Видав, зрештою, власний — "Український тлумачний словник театральної лексики" (1999). Дослідник пішов в інші світи на марші — готував рукопис до третього тому "Історії українського театру". Л. Барабан належав до когорти шістдесятників — стійких, непохитних, послідовних у своїй відданості українській культурі. Вони зробили все, що могли. Але, на жаль, небо забирає найкращих, серед них і Леонід Іванович. Вічна пам'ять.