Охорона культурної спадщини міста в американському аспекті: історія Фундації історичної Саванни та міста Саванни (штат Джорджія, США) - Постригань, У. (Народна творчість та етнологія, 2016)
З метою виявлення нових ефективних методів і технологій охорони архітектурно-історичної спадщини на місцевому рівні, в умовах швидкого міського розвитку, автором статті розглянуто американську систему охорони пам’яток на прикладі роботи Фундації історичної Саванни (м. Саванна, штат Джорджія, США), некомерційної організації, яка з 1955 року зберігає і охороняє нерухому культурну спадщину міста шляхом її популяризації, активного публічного захисту, освіти та залучення до процесу охорони архітектурної спадщини громадськості. Вивчення архівів і досвіду організації дозволило автору виявити безліч ефективних інструментів і механізмів, що застосовуються Фундацією для охорони історичної нерухомості. Серед них: оборотний фонд, грантова програма «Фасад», охоронний сервітут, різні нагороди за зразково реалізовані проекти ревіталізації, а також створена Фундацією Архітектурно-наглядова рада. С целью выявления новых эффективных методов и технологий охраны архитектурно-исторического наследия на местном уровне, в условиях быстрого городского развития, автором статьи рассмотрена американская система охраны памятников на примере работы Фундации исторической Саванны (г. Саванна, штат Джорджия, США), некоммерческой организации, которая с 1955 года сохраняет и защищает недвижимое культурное наследие города путем его популяризации, активной публичной защиты, образования и вовлечения в процесс охраны культурного наследия общественности. Изучение архивов и опыта организации позволило автору выявить множество эффективных инструментов и механизмов, применяемых Фундацией для охраны исторической недвижимости. Среди которых: оборотный фонд, грантовая программа «Фасад», охранный сервитут, различные награды за образцово реализованные проекты по ревитализации, а также созданный Фундацией Архитектурно-наблюдательный совет. To find new effective preservation methods and techniques on the local level under conditions of fast urban development, the authoress of this article has practically researched the American monument preservation system by volunteering at the Historic Savannah Foundation (Savannah, Georgia, USA), a non-profit organization that has worked to preserve and protect Savannah’s fixed cultural heritage through advocacy, education and community involvement since 1955. Studying the organization’s archives and best practices has allowed the authoress to discover many successful preservation tools and mechanisms applied by the Foundation to safeguard historic properties. Among them: the Revolving Fund, Façade Grant Program, Preservation Easement, Exemplary Revitalizing Project Implementation Awards, as well as the Architectural Review Board.