Магічні способи захисту життя дитини на території українсько-польського пограниччя: від народження до хрещення - Ганус, Д. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті розглянуто магічні способи захисту дитини від смерті, що застосовувалися в період від народження до хрещення. Проаналізовано «нові» традиції вибору імені та хрещених батьків, виготовлення одягу для немовляти, передавання дитини через вікно та її «купівлі-продажу». Простежено локальні варіації та часові трансформації обрядів. В статье рассмотрены магические способы защиты ребенка от смерти, используемые в период от рождения до крещения. Проанализированы «новые» традиции выбора имени и крестных родителей, изготовления одежды для младенца, передачи ребенка через окно и его «купли-продажи». Прослежены локальные вариации и временные трансформации обрядов. The article considers magical practices of protecting a baby’s life from death performed in the period from birth to baptism. It analyses new rituals of choosing a name and godparents, making clothes for a baby, passing a baby through an open window, and buying and selling a baby. It also traces back local variations and temporal transformations in ritual actions.