Типи страв у системі повсякденного харчування чехів Запорізької області (кінець ХХ – початок ХХІ століття) - Курінна, М. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті, підготовленій на основі польових матеріалів автора, проаналізовано комплекс повсякденних страв сучасних нащадків чеських переселенців, які мешкають у с. Новгородківка Мелітопольського району Запорізької області. Встановлено чинники, що сприяли залученню нових продуктів до раціону колоністів і запозиченню ними окремих технологій приготування їжі (природно-географічне середовище, характер господарської діяльності, міжетнічні взаємовпливи тощо). В статье, подготовленной на основе полевых материалов автора, проанализирован комплекс повседневных блюд современных потомков чешских жителей с. Новгородковка Мелитопольского района Запорожской области. Установлены причины, повлиявшие на введение новых продуктов в рацион бывших колонистов и заимствование ими отдельных технологий приготовления еды (природно-географическая среда, характер хозяйственной деятельности, межэтническое взаимовлияние и т. д.). The article, based on the author's field materials, presents the analysis of ordinary dishes’ complex of present-day descendants of Czech immigrants residing in the village of Novhorodkivka (Melitopol District, Zaporizhzhia Region). The authoress determines the factors that were instrumental in attracting new products to the colonists’ diet and their borrowing of separate cooking technologies (natural geographical milieu, nature of economical activities, interethnic interactions, etc.).