Сміховий текст традиційної культури етносу: до питання про семіотичну сутність фольклорної самосвідомості українців - Кімакович, І. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті розглянуто явища духовної та матеріальної непрофесійної (народної) і професійної культури модерну українського етносу, з уточненням семіотичної теорії тексту традиційної культури в межах виконавської теорії фольклору й персоналістичного розуміння сутності самосвідомості людини. Авторка пропонує ввести в науковий обіг поняття «текст традиційної культури етносу». В статье рассмотрены явления духовной и материальной непрофессиональной (народной) и профессиональной культуры модерна украинского этноса, с уточнением семиотической теории текста традиционной культуры в пределах исполнительской теории фольклора и персоналистического понимания сущности самосознания человека. Автор предлагает ввести в научный оборот понятие «текст традиционной культуры этноса». The authoress examines the phenomena of spiritual and material amateurish (folk) and professional cultures of Art Nouveau of the Ukrainian ethnic group, while defining more accurately the semiotic theory of traditional culture’s text within the frame of the performer’s theory of folklore and personalistic understanding of the nature of human self-consciousness, and proposes to introduce into scientific use the notion of the text of traditional culture of ethnic group.